Oale sub presiune
IMPORTANT
Supapa principala (cea inox, cu greutate) nu elimina suprapresiunea din oala continuu, aceasta se intampla periodic si dintr-o data – supapa se ridica din orificiu, cu zgomot, lasand liber spatiul de eliminare a aburilor. In momentul cand presiunea scade si exercita o forta mai mica decat forta de greutate a supapei, aceasta cade inapoi la loc inchizand orificiul.
Functionarea descrisa a supapei este total normala, si nu reprezinta o functionare defectuoasa! Nu necesita reparatie si schimb!
Pentru a evita eliminarea aburilor in exces, abundent, oala sub presiune se utilizeaza in felul urmator:
- dupa ce mancarea s-a incalzit in oala inchisa si s-a format presiunea necesara- prima ridicare a supapei- atunci se va pune oala pe cel mai mic ochi al aragazului la o flacara cat mai mica. Astfel nu se formeaza o caldura excesiva in oala, evitand deschiderile prea zgomotoase ale supapei. Tot asa procedam si la celelalte tipuri de suprafete de gatit – se vor folosi plitele la o temperatura minima/potrivita.
- Nu puneti prea multe alimente în oală. Oala sub presiune se va umple doar pana la nivelul maxim marcat, sau chiar mai putin in cazul prepararii mancarurilor care formeaza spuma excesiva.Altfel se poate intampla ca la o eliminare de presiune excesiva, spuma impreuna cu bucati mici de mancare sa se imprastie in jur.
- Nu incercati sa deschideti capacul cât timp se află sub presiune.
- Pentru a răci oala, o puteti așeza sub un jet de apă rece.
- După ce s-a fiert mâncarea, eliberează supapa înainte de a deschide capacul – când nu mai ies aburi, acesta poate fi deschis.
- Folositi mănuși de protecție, pentru a evita accidentele neplăcute.
- Depozitati vasul într-un loc uscat, așezând capacul în interior, pus invers – acest lucru previne deteriorarea rapidă a sa.